Draadloze besturing van bovenloopkranen in tandemmodus
Blog • Posted on juni 8, 2020 at 10:15 am
Bij het heffen van groot en zwaar materiaal moet de lading gelijktijdig worden gehesen door twee, drie, zelfs vier bovenloopkranen die allemaal tegelijkertijd worden aangestuurd. Wanneer bovenloopkranen op deze manier werken, noemen we dit de ‘tandemmodus’. Vaak worden alle kranen in tandemmodus bediend met één afstandsbediening voor een eenvoudigere en ergonomische bediening. De draadloze afstandsbediening fungeert dan in feite als een hoofdzender die alle kranen aanstuurt.
De bestuurder kan op elk gewenst moment, vanuit de meest geschikte locatie met een goed zichtveld en vanaf een veilige afstand de desgewenste bovenloopkraan of takel besturen.
Voor een betrouwbare aansturing in tandemmodus zonder onderbroken communicatie, moet de veiligheid van de communicatie tussen de bovenloopkranen gegarandeerd zijn. Om zeker te zijn van dit veiligheidsniveau moeten draadloze besturingssystemen voldoen aan de EU-richtlijnen.
In de meeste gevallen, wanneer een bovenloopkraan of takel de eerste eindstandmelder bereikt, gaat deze synchroon met de rest van hoge naar lage snelheid en daarna, als de laatste eindstandmelder wordt geactiveerd, stopt de toepassing onmiddellijk. Beide bovenloopkranen moeten dus altijd worden gesynchroniseerd zodat de geheven last niet valt en de bestuurder geen ongeluk oploopt. Deze manier van veiligheid kan ook worden toegepast op een takel bij het bereiken van de heflimiet tijdens het heffen. Met het activeren van een eindstandmelder wordt de heflimiet niet overschreden.
Het Tele Radio Tiger-Lynx-systeem voor tandemfunctie voldoet aan de Europese norm EN15011: 2011-05, die specificeert dat hijstoepassingen met tandemfunctie in al hun bewegingen met elkaar in verbinding moeten staan.
Voorbeelden van veelvoorkomende toepassingen
2 Elektrische bovenloopkranen – 1/2/1 + 2-modus
In deze situatie zijn er twee draadloze zenders en twee ontvangers (één voor elke bovenloopkraan). Een van de zenders is geconfigureerd als master en de andere als slave, hetzelfde geldt voor de ontvangers.
De bediener kan de kraan selecteren die hij individueel in werking wil stellen, of hij kan de masterzender gebruiken om in tandemmodus te werken; dat wil zeggen om tegelijkertijd beide bovenloopkranen te kunnen bedienen. Wanneer één van de signalen wordt geactiveerd (bijvoorbeeld door snelheid, door de eindstandmelder, of door overbelasting), zal deze onmiddellijk communiceren met de tweede ontvanger om te stoppen, waardoor beide bovenloopkranen onmiddellijk stoppen.
3 Elektrische bovenloopkranen – 1/2/3; 1+2; 2+3 Mode
Een andere situatie die een geavanceerd en onderling communicerend systeem vereist, is wanneer we in dezelfde fabriek een derde kraan toevoegen voor een dergelijke beoogde toepassing. Dit is noodzakelijk wanneer de te hanteren lasten nog groter zijn in afmetingen en/of hoger gewicht. Dit wordt veelal toegepast bij het in tandemmodus heffen van windmolenbladen.
Elke kraan heeft een standaarduitrusting nodig, bestaande uit een zender en een ontvanger. Apparatuur # 2 (de centrale positie in het gebouw) is geconfigureerd als master, omdat het in alle gevallen de meest gebruikte zal zijn.
De bediener kan de gewenste kraan selecteren om individueel te werken, maar kan ook de hoofdzender op elk moment gebruiken om in tandemmodus te werken om 1 + 2 (kraan # 1 + kraan # 2) of 2 + 3 (kraan #) te bedienen 2 + kraan # 3). Om dit goed en veilig te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de slave-zenders van de kranen 1 en 3 op de juiste wijze zijn uitgelogd. Het systeem zal nooit in staat zijn om één kraan met twee zenders tegelijk te besturen, vanwege de intrinsieke veiligheid van Tele Radio’s Tiger-afstandsbedieningen en het hoge veiligheidsniveau.
Opmerking voor installateurs: in beide gevallen moet er bij de installatie van de apparatuur rekening mee worden gehouden dat voor elke kraan een extern elektrisch paneel moet worden gemonteerd, inclusief potentiaalvrije relais, die de eindstandmeldingen of de overbelastingsignalen van de kraaninstallatie ontvangt. De aanbevolen locatie voor de installatie van het externe paneel is buiten het bedieningspaneel, om mogelijke ruis en elektrische storingen te voorkomen.
Het algehele resultaat van deze geavanceerde technologie is werkelijk indrukwekkend. Een oplossing die bewezen heeft robuust te zijn in honderden fabrieken over de hele wereld en waarvan de markt elk jaar de vraag verhoogt.
Wil je meer weten over deze oplossing? Neem contact met ons op.
Het Zweedse Tele Radio opereert – safe, smart and strong – al meer dan zestig jaar op de markt van draadloze afstandsbedieningen. Verschillende systemen zijn dan ook onafhankelijk getest en gecertificeerd om te voldoen aan de eisen conform SIL3, PLd en CAT3.
Dit bericht is mede tot stand gekomen mede dankzij Toronto Electric & CPC Pumps door het leveren van beeldmateriaal van hun kranen die in tandemmodus werken met systemen van Tele Radio.